Kuchyně

Zóny

kuchynske_zonyJak to v takové dnešní kuchyni chodí? Je to vlastně technologický prostor, ve kterém se odehrává mnoho různých činností, a který má mnoho funkcí a všechny je jistě znáte. No, pokud bychom to velmi zjednodušili, tak hlavní činností je uvařit! A když, tak něco dobrého, samozřejmě! A aby se Vám také vařilo dobře, připravili jsme koncept modulární kuchyně. Což není nic jiného, než vytvoření jednotlivých pracovišť-zón a jejich přiřazení určitému kusu nábytku-modulu. A vyskládáním jednotlivých potřebných modulů vznikne kuchyně. Zóny jsou především určeny svojí funkcí, moduly potom svým tvarem.

Při plánování rozložení a velikosti jednotlivých zón doporučujeme dostatek prostoru pro studenou a kávovou kuchyni, kde se každý den odehrává spoustu činností a je umístěno několik spotřebičů (kávovar, varná konvice, toustovač). Dostatek prostoru v ostatních zónách pro drobné domácí spotřebiče, které také dokážou zabrat mnoho místa a pokud nejsou po ruce, tak se pouze tísní ve skříňkách (robot-mixér, ponorný mixér, váha). Dnes je možné některé z nich i zabudovat do pracovní desky (robot, váha, odpad).

 

Zóny (podle funkcí)

  • ukládání (lednice, mrazák, spíž)
  • příprava (hrubá příprava potravin, jejich čištění a mytí, čistá příprava)
  • vaření/pečení
  • pečivo (příprava a pečení)
  • studená a kávová kuchyně (příprava kávy, čaje, nápojů a malých jídel, např. svačiny a snídaně)
  • servírování
  • mytí
 

podobné: