Kuchyně
Zóny
Jak to v takové dnešní kuchyni chodí? Je to vlastně technologický prostor, ve kterém se odehrává mnoho různých činností, a který má mnoho funkcí a všechny je jistě znáte. No, pokud bychom to velmi zjednodušili, tak hlavní činností je uvařit! A když, tak něco dobrého, samozřejmě! A aby se Vám také vařilo dobře, připravili jsme koncept modulární kuchyně. Což není nic jiného, než vytvoření jednotlivých pracovišť-zón a jejich přiřazení určitému kusu nábytku-modulu. A vyskládáním jednotlivých potřebných modulů vznikne kuchyně. Zóny jsou především určeny svojí funkcí, moduly potom svým tvarem.
Při plánování rozložení a velikosti jednotlivých zón doporučujeme dostatek prostoru pro studenou a kávovou kuchyni, kde se každý den odehrává spoustu činností a je umístěno několik spotřebičů (kávovar, varná konvice, toustovač). Dostatek prostoru v ostatních zónách pro drobné domácí spotřebiče, které také dokážou zabrat mnoho místa a pokud nejsou po ruce, tak se pouze tísní ve skříňkách (robot-mixér, ponorný mixér, váha). Dnes je možné některé z nich i zabudovat do pracovní desky (robot, váha, odpad).
Zóny (podle funkcí)
- ukládání (lednice, mrazák, spíž)
- příprava (hrubá příprava potravin, jejich čištění a mytí, čistá příprava)
- vaření/pečení
- pečivo (příprava a pečení)
- studená a kávová kuchyně (příprava kávy, čaje, nápojů a malých jídel, např. svačiny a snídaně)
- servírování
- mytí